TEAM ANIMA VINCTUM

Dave Wiggers

Productieleider, regisseur, schrijver, docent

Jacques De Bock

Regisseur, acteur, docent

Hanneke van de Kerkhof

Scenografe, schrijfster, actrice

Bjorn Wegge

Financiële Coördinatie & Communicatie

DOCENTEN

Jacques De Bock

Theater

Dave Wiggers

Theater

Anna Tenta

Theatercreatie

Leïla Boukhélif

Bewegingstheater

Anna Svetlitskaya

Bewegingstheater

Michiel Van Opstal

Fysiek Theater

Jan Sas

Fysiek Theater

Veerle Luts

Jeugdtheater

ANIMA VINCTUM VZW
ZIELKUNDIG & EXPRESSIEF THEATER

“Zielsgebonden, zielsverwant”, dat zegt het Latijns vertaalwoordenboek.
Wat doet vermoeden dat dit professioneel kunstengezelschap niet vrijblijvend
het publiek aanspreekt of entertaint. Theater met een ziel.

Anima Vinctum is niet aan zijn proefstuk. Na een langdurige, bedachtzame zwangerschap volgde in 2014 de geboorte. De ambitie was duidelijk: geen repertoiretheater maar zorgvuldig opgebouwde, handmade producties: Prometheus, No Love, Hendrik IV, Closed World, Het Archetype, Closed Worlds, Mond Vol Perceptie, Persona, W O L F.

Telkens een verrassend en beklijvend magnum opus. Totaalspektakel met een rijke diversiteit van kunstvormen: fysiek theater, tekst en poëzie, dans en bewegingskunst,
muziek –met een stevige opwaardering van het klassieke genre-, beeldende kunst,
video art. Stuk voor stuk complementair en elkaar ondersteunend in de pipeline naar een krachtige boodschap. Anders, maar niet zomaar experimenteel, want minutieus doordacht en detaillistisch.

De kenners refereren aan Grotowski, Stanislavski, Artaud, Becket, Ionesco, Handtke, theatervernieuwers die doordrongen tot de essentie van de dramatische actie. Die begon ooit in de Griekse theaters, 25 eeuwen geleden. De bezoekers beleefden, herkenden,
kregen ideeën en controverses aangereikt. Een emotionele en mentale confrontatie, een
katharsis of loutering vaak, ondanks de sobere middelen die de theatermakers hanteerden. Zowel volksmensen als filosofen verrijkten zich dankzij de uitbeelding van kernwaarden, diepmenselijke karakteristieken en ontsporende gedragingen.

Humor was vaak nabij. Zo ook in de voorstellingen van Anima Vinctum. Van knipoog tot
knotsgekke dialoog. Visuele hoogstandjes, absurde situaties. Ook die als integrerend deel van de onderliggende morele stroom die overvloeit naar de toeschouwers.

Verandering, anders leren zien en voelen, daarop mikt de gedreven crew van Anima Vinctum. Professionals werken mee omwille van de openheid, de groei, de grenzeloosheid, de echtheid, de verrijking, de passie. Subsidies en honoraria zijn onbestaande. Ervaringsgericht ontwikkelt elke productie zich tot een gepolijste parel. Anima Vinctum maakte al furore in de theaterwereld, maar wil blijven groeien. Stilstaan is achteruitgaan. Dit kunstengezelschap stort zich telkens op een nieuwe uitdaging, een nooit verkende thematiek, de raffinage van vorm en inhoud en de onderlinge afstemming van beide.

anima vinctum logo A
anima vinctum logo V

ARTISTIEKE MISSIE & INSPIRATIE

Anima Vinctum verbaast sinds 2014 het theaterpubliek met opgemerkte producties

  • die de essentie van het theater raken
  • die de wortels van het oorspronkelijke Griekse theater blootleggen
  • die in de lijn liggen van de Poor Theater Conventions zoals ontwikkeld door Jerzy Grotowski

Het theaterconcept van vzw Anima Vinctum is bevrijd van overbodige decors en kostumering. De performance concentreert zich op dramatische actie en confrontatie en verbeeldt de fysische, spirituele, emotionele, intellectuele en rituele gedragskenmerken van de mens. De interactie tussen de acteurs vult de ruimte en creëert een bijzondere relatie met de toeschouwer, die aanvankelijk geen raad weet met de afwisselende demonstratie van kracht, humor en tederheid.

Toch baadt het minimalistisch gebeuren in een artistieke mix van woord, klank, fysiek, dans, muziek die het publiek intrigeert en uit zijn comfortzone haalt. Anima Vinctum staat met zijn performances ver van het repertoiretheater. Het zelf opgebouwde script vormt de basis voor een maandenlange ontwikkeling en minutieuze vormgeving, die van de acteurs een extreme inleving vergt.

Maar ook de open-minded toeschouwer wordt geconfronteerd door het scherpe dilemma tussen herkenning en vervreemding. Elk individu gaat zijn weg met een hoogsteigen interpretatie in een no-escapeconfiguratie. Eenduidig zijn de boodschappen van Anima Vinctum nooit, doordat het gezelschap de dieptepsychologische impact niet uit de weg gaat.

Telkens opnieuw: een aangrijpend, uitdagende en intelligente beleving, die de honger naar intens theater opwekt en stilt. Wie waarheid en inzicht niet schuwt en wie meer wenst dan banaliteiten, wordt optimaal bediend door Anima Vinctum.

Anima Vinctum integreert bekende en nieuwe podiumkunsten. De meest diverse artistieke uitingen worden verweven. Zo ontwikkelt het gezelschap een totaal nieuwe creatieve taal in de theaterwereld. De medewerkers schuwen risico’s niet en stellen alles in het werk om een coherent artistiek idee tot leven te wekken.

Ze beseffen ten volle dat ze deel uitmaken van een cultuurtraditie met een bijhorende geschiedenis en een onvermijdelijke context. Toch willen ze hun eigen en eigenzinnige artistieke visie tonen aan de maatschappij. Ze streven naar vernieuwing, in hun thematische keuze en in de manier waarop ze vorm geven aan een multidisciplinaire podiumkunst.

Anima Vinctum wil door middel van ingenieuze laboratoriumexperimenten ontdekken, bijleren en een heel eigen creatieve taal ontwikkelen. De weg van artistieke en intellectuele ontplooiing is in feite oneindig en onvoorspelbaar. Anima Vinctum bewandelt een weg die vrijwel onbekend is, maar die het met veel vertrouwen en energie inslaat. Open, onbevangen, maar kritisch kijkend naar de maatschappij om ons heen.

Ontvang alle updates over onze theatercreaties, opleidingen en workshops via onze nieuwsbrief !