jaartraject jaaropleiding theater toneel antwerpen anima vinctum

HET JAARTRAJECT

Heb je de ambitie om te groeien als acteur ?
Het jaartraject hanteert dezelfde methodiek als het halfjaar traject met het verschil dat hier de werkmethoden verder worden uitgediept en meer diverse lesopdrachten aan bod komen.

Het jaartraject omvat een zeer gevarieerd en uitgebreid programma van 34 lessen en 6 workshops waarin verschillende werkmethodieken, theaterstijlen en acteerdisciplines aan bod komen; tekstinterpretatie, stemvorming, monoloogleer, gelaat- en lichaamstaal, bewegingsleer, expressievormen en improvisatietechnieken.
Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording. Hier ligt de nadruk op de confrontatie met je innerlijke zelf en hoe je deze kracht aan zelfkennis op de scène gebruikt.

Hoe kan je het lichaam bewust maken, beheersen en aanwenden om gestalte te geven aan een personage ?

Hoe groei je naar een authenticiteit van spelen dat onvervalst en doorleeft is ?
Met andere woorden: Hoe breng je een personage werkelijk tot leven ?

Het ‘worden’, niet ‘spelen’, is de essentie en het streven in onze leer.

Traject volgen met of zonder workshops Fysiek Theater ?
Je hebt zelf de keuze om het halfjaar traject te volgen in combinatie met een 6-delige workshopreeks Fysiek Theater. De workshops worden door expert trainer Michiel Van Opstal aangeboden – gespecialiseerd in lichaamstaal en bewegingskunsten (zie tab: workshops).

Je kan in het jaartraject doorstromen naar een 2e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Heb je al voldoende theaterervaring en wil je meteen starten in het 2e jaar ?
De moeilijkheidsgraad voor gevorderden is toelaatbaar na een succesvolle deelname van het 1e lesjaar v/h jaartraject of 2 lesjaren v/h halfjaar traject of een andere gelijkgestelde acteeropleiding van minstens 1 jaar.


INHOUDELIJK OVER DE LESJAREN

Het 1e lesjaar van het jaartraject:
De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 1e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Het 2e lesjaar van het jaartraject:
In het 2e lesjaar neemt de moeilijkheidsgraad toe en werken we meer rond improvisatie en creatie. De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 2e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Wij hanteren een intensieve werkmethodiek met een sterke focus op zelfbewustmaking van lichaam en geest. We gaan het hoofd (ratio) en lichaam (emotie) in verbinding brengen waardoor we deze tegenpolen als één werktuig gebruiken in het spelgebeuren. Het ‘worden’, niet ‘spelen’. Hier ontstaat je potentiële kracht en worden verborgen kwaliteiten aangewakkerd.

Deze methodiek bestaat uit drie onderdelen die tot één geheel versmelten, de drie-eenheid van acteren: spraak, lichaam en mimiek.
De methodiek steunt op tekstinterpretatie, lichaamsbeheersing, improvisatietechnieken, Viewpoints en variabele oefeningen op intentie-weerstand. We volgen een aantal elementen van Laban (ruimte en lichaam), method-acting dmv impro- en (eigen) teksten, commedia dell’arte en de identificatie met repertoireteksten. Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording.

Na deze bouwstenen zorgvuldig gemetst te hebben gaan we samen als groep de verschillende vormelijke invalshoeken verkennen en reiken we je de tools en mogelijkheden aan om naast theater te spelen ook theater te maken.

Je kunt goed spelen of je kunt slecht spelen; waar het om gaat is dat je waarachtig speelt. Oprecht spelen betekent juist logisch en samenhangend spelen; denken streven, voelen, en handelen in harmonie met je rol. Wanneer je al die innerlijke processen aanpast aan het geestelijke en fysieke leven van de persoon die je uitbeeldt , dan noemen we dat een rol leven.

“Toneelspelen is niet spelen maar worden. We proberen in de lessen aan de hand van eigen ervaringen en analyse een rol op te bouwen en vorm te geven.”

WERKMETHODIEKEN

•  Tekstinterpretatie, stemvorming en monoloogleer
•  Gelaat- en lichaamstaal, beheersing en expressie
•  Psychotraining en improvisatietechnieken
•  Fysiek theater en bewegingsleer
•  De verworven kennis en ervaring uitwerken naar een toonmoment

Je hebt de keuze om het jaartraject te volgen in combinatie met een 6-delige workshopreeks Fysiek Theater.

In deze 6-delige reeks onderzoek je samen met Michiel Van Opstal de kracht van fysieke improvisatie Viewpoints en de bewegingsleer van Lecoq en Grotowski

Michiel Van Opstal is een leermeester in lichaamstaal en bewegingskunsten en biedt dit gevarieerd programma exclusief aan in samenwerking met Anima Vinctum.
Het programma omvat een veelzijdig leerproces waarin Michiel je de verschillende tools aanreikt om vanuit je lichaam te werken, te ontdekken en te creëren.

Fysiek theater is het spel van het lichaam, zonder de stem. Dit wordt in het gewone leven ook wel lichaamstaal of non-verbale communicatie genoemd.
Je brengt met fysiek spel de boodschap over met je houding, bewegingen, gebaren en mimiek. Het theater kan eigenlijk niet zonder fysiek spel.


PROGRAMMA

VIEWPOINTS ❯ 29/09/24 en 26/01/25 – 2 sessies

Je lichaam en de ruimte zijn de belangrijkste instrumenten tijdens deze workshop. De viewpoints zijn in het leven geroepen om tot fysieke improvisatie te komen, maar zijn evengoed een training voor acteurs en dansers. 

Lichaamsbewustzijn staat centraal, maar ook op een intuïtieve manier openstaan voor impulsen van buitenaf. Langzaamaan word je bewust van jouw plaats in de ruimte, van jouw bewegingen in die ruimte en zonder oordeel op de spelvoorstellen van je omgeving in te gaan.

LECOQ ❯ 27/10/24 en 23/02/25 – 2 sessies

Jacques Lecoq was een theaterpedagoog die vooral bekend is om zijn lessen in fysiek theater, beweging en mime. Hij stelde het lichaam centraal in zijn acteursopleiding.  

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het neutrale masker en ontdekken het effect ervan op onze manier van bewegen. We onderzoeken verschillende kwaliteiten van beweging en vergroten zo het bewustzijn over ons denk- en bewegingspatroon, teneinde het persoonlijk bewegingspalet te verruimen.  

GROTOWSKI ❯ 24/11/24 en 30/03/25 – 2 sessies

Jerzy Grotowski onderzocht de aanwezigheid van de acteur op scène via fysieke oefeningen. Het lichaam is daarbij een cruciaal instrument om te komen tot het hier-en-nu. Het is door je lichaam dat je op het podium ‘bent’, dat je ‘voelt’, dat je je helemaal geeft en uiteindelijk naar ‘zuiver’ acteren gaat.

We drijven we onszelf tot het uiterste, om zo puur vanuit het gevoel te acteren. Via een reeks fysiek uitputtende oefeningen heffen we de grenzen en blokkades van ons lichaam en onze geest op.

START LESSEN ❯❯ JAARTRAJECT
De eerste les start op dinsdag 10 september 2024 van 19:00 tot 21:00.
De lessen vinden wekelijks plaats op dinsdagavond (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op dinsdag 27 mei 2025.

  FAMEUS | Zaal Zirkus – Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen


START WORKSHOPS
❯❯ FYSIEK THEATER
De workshops van deze 6-delige reeks worden als extra lessen georganiseerd op zondagen 29/09, 27/10, 24/11, 26/01, 23/02 en 30/03 van 14:00 tot 17:00.

  De Veerman | Marialei 25, 2018 Antwerpen

klik hier voor meer info over deze reeks ❯❯


Deelnamevoorwaarden

De Nederlandse taal beheersen.
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+ jaar.
Voor beginners en ervaren spelers.

  • JAARTRAJECT
    € 750
    Aanbetaling inschrijving: € 250 (het resterende lesgeld van € 500 kan op een later moment betaald worden).
  • JAARTRAJECT + 6-DELIGE WORKSHOP
    € 930
    Aanbetaling inschrijving: € 350 (het resterende lesgeld van € 580 kan op een later moment betaald worden).

AANBETALING INSCHRIJVING

Het bedrag van de aanbetaling is een voorschot op het lesgeld en wordt betaald voor de aanvang van de eerste lesdag. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Aanbetalingen worden niet teruggestort in geval van annulatie.
Na je online-aanbetaling op de inschrijving ontvang je een mail met je inschrijvingsbewijs.

INSCHRIJVEN  ❯❯  JAARTRAJECT

Je kan inschrijven t/m 31 augustus 2024. Plaatsen zijn beperkt. Klik op ‘inschrijven’ om tot de aanbetaling over te gaan.

Inschrijving Jaartraject

Docententeam Jaartraject

Jacques De Bock

Jacques De Bock

Tekstinterpretatie & Monoloogleer

De lessen van het jaartraject staan onder leiding van Jacques De Bock. Jacques is een ervaren pedagogisch gevormd theatermaker met ruim 40 jaar ervaring als acteur en docent.

❯❯ Lees meer over Jacques

Dave Wiggers

Psychotraining & Improvisatie

De lessen worden mede begeleid door Dave Wiggers. Dave is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur en schrijver.

❯❯ Lees meer over Dave

Leïla Boukhélif

Bewegingsleer

De lessen worden mede begeleid door Dave Wiggers. Dave is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur en schrijver.

❯❯ Lees meer over Dave

Michiel Van Opstal

Fysiek Theater

De 6-delige workshopreeks Fysiek Theater wordt gedoceerd door Michiel Van Opstal. Michiel studeerde in 2023 af aan de Toneelacademie van Maastricht als regisseur en theaterdocent. Hij vult zijn fascinaties voor theater en literatuur aan met muziek en beweging.

❯❯ Lees meer over Michiel

Getuigenissen van onze cursisten over de lessen

Gedurende deze lessenreeks zijn er twee woorden waar ik telkens aan dacht ‘tof’ en ‘leerzaam’. De lessenreeks volgt een fijne opbouw en je hebt al snel het gevoel om naar iets toe te werken. Oefeningen bouwen mooi op elkaar verder terwijl je als (en in) groep leert acteren.

Verder zijn de lesgevers super in het aanvoelen van personen en het geven van behulpzame feedback voor ieder. Ernaast is het ook fijn dat je in klassikaal verband de dingen leert bespreken: het gaat zowel over acteren als observeren en bewust zijn.

Met dit verkort traject heb ik naar mijn gevoel het perfecte voorsmaakje van acteren gehad: een uitdaging die ik blij ben te hebben aangegaan. Voor zowel de ervaring, de lesgevers als de fijne groep.

Thomas Verstrepen

Cursist Halfjaar Traject

Elke week volg ik twee uur les bij Anima Vinctum. Er komen verscheiden speeltechnieken aan bod en de hechte groep die ondertussen ontstaan is maakt dat ik me na elke les weer helemaal opgeladen voel. Heel bevrijdend en een aanrader voor allen die zich op het pad van zelfonderzoek + ontplooiing bevinden.

Donia Shahali

Cursist Halfjaar Traject

Van onschatbare waarde. Ga je nu voor een theater carriere of… heb je geen toneelpersoonlijkheid… geen probleem…. Een boost aan je emotionele ontwikkeling en expressieve vaardigheid naar communicatie toe… is het absoluut.

Je bent verenigd met gelijkgestemden, die je nooit meer vergeet. Dank je begeleiders en deelnemers, of zeg ik gewoon  kunstzielsvrienden !

Mariëlle Van Oudenhove

Cursist Halfjaar Traject

Een bende die elkaar niet kennen laten voelen wat de basis is van theater… ze dingen laten doen waarbij ze van zichzelf nooit hadden gedacht dat het in hun zat… vertrouwen geven van hun eigen kunnen… met tekst laten spelen (wat voor mij persoonlijk een moeilijker kwestie is) in een veilige omgeving… groot spelen in de kleinheid van het woord… het podium leren gebruiken maar vooral weten dat tijd je beste vriend is en dat ademen het allerbelangrijkste is.

Trien Bogaerts

Cursist Jaartraject

Een absolute aanrader!! Worden wie je nooit eerder was maakt je een vollediger mens. En is er iets mooier dan steeds meer en telkens opnieuw vollediger worden? ❤️

Geertje Bleukx

Cursist Jaartraject

ALLE TRAJECTEN ❯❯

Wil je leren acteren en je eigen grenzen verleggen ?
In dit traject wordt ruimte gemaakt om te onderzoeken, te ontdekken en te transformeren als speler maar ook als persoon en maker in spel, beweging en creatie. Het ‘worden’, niet ‘spelen’, is hier het uitgangspunt.

Heb je de ambitie om te groeien als acteur ?
Dezelfde methodiek als het halfjaar traject met het verschil dat hier de werkmethoden verder worden uitgediept. Je kan in beide trajecten ook doorstromen naar een 2e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Wil je doorstromen naar een 2e en 3e jaar ?
De kennis en ervaring dat je opdoet in de eerste twee lesjaren wordt in het 3e jaar omgezet in de echte praktijk. Zo wordt je betrokken als uitvoerend acteur in onze theaterproducties en wordt de weg naar groei grenzenloos.