CONTACT IMPROVISATIE & COMPOSITIE

4-delige workshopreeks Contact Improvisatie & Compositie met Anna Svetlitskaya.

De sterke focus van deze workshopreeks ligt op het ontwikkelen van een eigen bewegingstaal en je intuïtieve inzichten en improvisatievermogen te vergroten. Aan de hand van verschillende principes en elementen binnen contact improvisatie en instant compositie krijg je de tools aangereikt om te spelen én te creëren’.

Hoe communiceren we met ons lijf ? Hoe planten we ideeën in elkaars hoofd ? Hoe dagen we elkaar uit om onverwachte keuzes te maken waarbij je de spanningsboog aanhoudt en de betrokkenheid vergroot bij de toeschouwer ?

Dit 4-delige programma omvat fysieke training, bewegingsonderzoek, contact improvisatie, interpretatie en instant compositie. 

Met contact improvisatie en instant compositie leer je twee bijzondere dansvaardigheden: Je leert improviseren op basis van fysiek contact met andere performers en je stimuleert daarbij je intuïtieve inzicht – je feilloze, innerlijke navigator – door elkaar aan te voelen, op elkaar in te spelen en zo ‘instant’ tot een spontane choreografie te komen die net zo goed een  dansperformance zou kunnen zijn. Je krijgt constructieve begeleiding van dans- en bewegingstherapeute Anna Svetlitskaya bij het ontwikkelen van je eigen ideeën en hoe je deze kunt vertalen naar beweging en actie.

Deze workshopreeks is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Alle ervaringsniveaus zijn welkom !

Je kan kiezen om deze workshopreeks als een 4-delige reeks te volgen of een sessie naar keuze.


4-delig programma met verschillende thema’s

De grondbasis van contact improvisatie en instant compositie – (8/09/2024)

Tijdens de eerste workshop gaan we in op de basisprincipes van contact improvisatie, luisteren, zien, volgen, in jezelf en in de ruimte komen, werken met niveaus, werken met mogelijkheden en beperkingen. Hoe we vanuit onze mogelijkheden de eenvoudigste composities kunnen creëren en deze kunnen veranderen op basis van wat we in onszelf horen en buiten zien. Hoe we kunnen improviseren met wat we weten en ons vrij voelen om met het onbekende te spelen.

In deze workshop dansen we in contact met elkaar en met de zwaartekracht, bouwen we aan een dansvorm waarin rustige, gevoelige en dynamische bewegingskwaliteiten elkaar afwisselen.

Het biedt in de eerste plaats een specifieke bewegingstraining. Het is een training van de kinesthetische zintuigen – van de gevoelige perceptie en het gevoel van het eigen lichaam in stilte en beweging, de vloer, de partner, over zacht en krachtig lichaamswerk, tot het trainen van passende en snelle reacties in dans.

Centrum/periferie en de bolvormige ruimte – (13/10/2024)

In de tweede workshop gaan we aan de slag met het centrum en de periferie. Het lichaam leert de bolvormige ruimte binnen en rondom te herkennen. We zullen leren werken met het centrum als het sterkste en meest betrouwbare deel van het lichaam.

We zullen verschillende centra van het lichaam ontdekken, en hoe dit centrum kan veranderen afhankelijk van onze beweging. We zullen onze ledematen gebruiken om deel te nemen aan de dans, de dans rijk en divers te maken. We zullen nieuwe mogelijkheden openen voor de rol van de handen en benen in de dans met een partner en de rol van het centrum en de periferie in de ruimte.

Verbeter de fundamenten: het lichaam in gereedheid brengen – (11/10/2024)

In de derde workshop gaan we kijken wat we nodig hebben om het lichaam voor te bereiden op liften. Hoe kan ik ontspannen om hoog te kunnen vliegen en licht te zijn voor mijn partner, om mijn vermogen om gewicht te dragen te ondersteunen en hoe pas ik mijn gewicht aan als ik het aan mijn partner geef. Hoe je je lichaam kunt voorbereiden op het onbekende en je kunt laten verrassen door je mogelijkheden.

Hoe je je centrum kunt gebruiken om continu met een partner op verschillende niveaus te dansen en hoe je je veilig kunt voelen als je in een onverwachte situatie zit.

Solo, duo, trio, groepsdans en speelsheid: de geest van contact improvisatie – (8/12/2024)

Tijdens deze workshop verkennen we verschillende soorten interacties met één, twee of meerdere partners. We gaan spelen met verschillende vormen van interactie in contact improvisatie. We zullen improviseren met verschillende dynamieken, we zullen de ruimte tussen ons verkennen, verschillende manieren van interactie met elkaar en de ruimte om ons heen. Hoe verandert het gevoel voor grootte en vorm afhankelijk van de interacties met elkaar ?

Fysieke Training
We beginnen met trainingsroutines die zijn ontworpen om te werken aan flexibiliteit, kracht en lichaamsbewustzijn. Je gaat je lichaam op nieuwe en opwindende manieren uitdagen.

Contact Improvisatie
Contactimprovisatie is een vorm van geïmproviseerd partnerdansen. Het omvat de verkenning van het eigen lichaam in relatie tot anderen door gebruik te maken van de basisprincipes van het delen van gewicht, aanraking en bewegingsbewustzijn.
Door middel van improvisatieoefeningen laat je je creativiteit de vrije loop en ontdek je nieuwe manieren van expressie. Dit gedeelte helpt je creatieve potentieel te ontsluiten en je unieke bewegingsmogelijkheden als performer te ontdekken.

Instant Compositie
Hier zetten we onze zintuigen open en ontdekken we de verschillende elementen om in het moment, al improviserend, te choreograferen. We zoomen in op verschillende parameters die kunnen variëren van ons eigen dansend lichaam, de connectie met de ander en de ruimte tot de connectie met de muziek. We scherpen onze mogelijkheid aan om in het moment te bewegen, te luisteren én te reageren.

4-DELIGE WORKSHOPREEKS:

  • ZONDAG 8 SEPTEMBER ’24 | 11:00-17:00 | DE VEERMAN
  • ZONDAG 13 OKTOBER ’24 | 11:00-17:00 | DE VEERMAN
  • ZONDAG 10 NOVEMBER ’24 | 11:00-17:00 | DE VEERMAN
  • ZONDAG 8 DECEMBER ’24 | 11:00-17:00 | DE VEERMAN

Anna Svetlitskaya ontdekte contactimprovisatie in 2004. In die tijd studeerde ze Godsdienstwetenschappen aan de universiteit en probeerde ze verschillende bewegingspraktijken uit, zoals yoga, chi gong, Bothmer beweging, euritmie en plastisch theater.

Anna gaf les in een inclusieve klas met kinderen met speciale behoeften en gebruikte meermaals beweging als interactietaal. Zo koos ze er voor om de therapeutische effecten van beweging op professioneel niveau verder te bestuderen. In de afdeling Dans- en Bewegingstherapie behaalde ze haar diploma Creatieve Dans en Bewegingsontwikkeling.

Terwijl ze over de hele wereld bleef reizen en zich in elk land thuis voelde, werd improvisatie haar manier van leven. Anna raakte geïnspireerd door de natuur, kunst en verschillende culturen. Haar bewegingsstijl is het meest beïnvloed door de danstaal van GAGA en de PLAY-FIGHT praktijk.

In 2015 heeft ze haar C-I training in Freiburg afgerond, waar ze tot op heden verschillende cursussen, intensives en training geeft.

Sinds 2018 geeft ze les in Contact Improvisatie in België, werkt ze als lichaamstherapeut en coach in ontwikkelingsbeweging, en organiseert ze workshops en masterclasses, ook voor mensen met speciale behoeften.

Wanneer je je deelname annuleert 14 dagen vòòr de aanvang van de activiteit, betalen we je inschrijvingsgeld terug, met aftrek van 20 euro administratiekosten.
Let op: deze annulering moet gestaafd worden met een geldig bewijs of een bewijs van overmacht. Annuleringen na deze periode worden niet terugbetaald.

Indien de activiteit niet kan doorgaan omwille van te weinig deelnemers of het wegvallen van de docent (ziekte, overmacht), wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.

Anna Svetlitskaya geeft workshops en masterclasses in Contact Improvisatie over heel Europa. Ook werkt ze als lichaamstherapeut en coach in ontwikkelingsbeweging zoals yoga, chi gong, Bothmer beweging, euritmie en plastisch theater.

Anna Svetlitskaya

Docent Bewegingstheater

Anna Svetlitskaya geeft workshops en masterclasses in Contact Improvisatie over heel Europa. Ook werkt ze als lichaamstherapeut en coach in ontwikkelingsbeweging zoals yoga, chi gong, Bothmer beweging, euritmie en plastisch theater.

De Veerman | De Ruimte

In de prachtige ruimte van De Veerman worden alle workshops en cursussen van Anima Vinctum georganiseerd. De ruimte kijkt uit op een mooie tuin met natuurlijk lichtinval en zorgt voor een rustgevend karakter.

GERELATEERDE WORKSHOPS ❯❯