HALFJAAR TRAJECT: THEATER

Wil je leren acteren en je eigen grenzen verleggen ?
In deze theateropleiding wordt ruimte gemaakt om te onderzoeken, te ontdekken en te transformeren als performer en maker in spel, beweging en creatie. Theater vanuit de ziel.

Het halfjaar traject omvat een gevarieerd en uitgebreid programma van 18 lessen en 3 workshops waarin verschillende werkmethodieken, theaterstijlen en acteerdisciplines aan bod komen waaronder; tekstinterpretatie, gelaat- en lichaamstaal, bewegingsleer, expressievormen en improvisatietechnieken.
Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording. Hier ligt de nadruk op de confrontatie met je innerlijke zelf en hoe je deze kracht aan zelfkennis op de scène gebruikt.

Hoe kan je het lichaam bewust maken, beheersen en aanwenden om gestalte te geven aan een personage ?

Hoe groei je naar een authenticiteit van spelen dat onvervalst en doorleefd is ?
Met andere woorden: Hoe breng je een personage werkelijk tot leven ?

Het ‘worden’, niet ‘spelen’, is de essentie en het streven in onze leer.

Je kan in het halfjaar traject doorstromen naar een 2e en 3e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Heb je al voldoende theaterervaring en wil je meteen starten in het 2e jaar ?
De moeilijkheidsgraad voor gevorderden is toelaatbaar na een succesvolle deelname van het 1e lesjaar v/h halfjaar traject of door een andere gelijkgestelde acteeropleiding van minstens 1 jaar.

Wanneer je twee halfjaar trajecten hebt gevolgd (1e en 2e lesjaar) dan is dit gelijkgesteld aan 1 lesjaar v/h jaartraject. Als je nadien wil overstappen naar het jaartraject dan kan je kiezen om door te stromen naar het 2e lesjaar v/h jaartraject en/of je vervolgt het 3e lesjaar van het halfjaar traject.


INHOUDELIJK OVER DE LESJAREN

Het 1e lesjaar van het halfjaar traject:
In het 1e lesjaar gaan we hoofd (ratio) en lichaam (emotie) in verbinding brengen waardoor we deze tegenpolen bewust als één werktuig kunnen gebruiken in het spelgebeuren.

Hoe geef je uitdrukking vanuit je lichaam en niet alleen vanuit je mimiek ?
Hier ligt de focus op het bewustmaken van je eigen lichaamstaal en hoe te reguleren naar een betere balans tussen hoofd en lichaam. Het doel is te leren voelen wat je doet in plaats van zuiver met je hoofd uitbeelding te geven aan dat wat je wil vertellen en overbrengen aan de toeschouwer.

Verschillende improvisatie- en expressie oefeningen komen aan bod.
Daarnaast beoefenen we de verhouding van intentie en weerstand – het conflict in het personage.
De oefeningen zijn gebaseerd op zelf aangeworven werkmethoden en geïnspireerd op de leer van Grotowski en Stanislavski.

Het 2e lesjaar van het halfjaar traject:
In het 2e lesjaar neemt de moeilijkheidsgraad toe en werken we meer rond improvisatie en creatie. De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 2e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Het 3e lesjaar van het halfjaar traject:
In het laatste lesjaar van het halfjaar traject worden de lessen omgezet in repetities en gaan we als groep doelgericht werken aan een theatervoorstelling dat we als eindresultaat opvoeren aan het publiek.

Wij hanteren een intensieve werkmethodiek met een sterke focus op zelfbewustmaking van lichaam en geest. We gaan het hoofd (ratio) en lichaam (emotie) in verbinding brengen waardoor we deze tegenpolen als één werktuig gebruiken in het spelgebeuren. Het ‘worden’, niet ‘spelen’. Hier ontstaat je potentiële kracht en worden verborgen kwaliteiten aangewakkerd.

Deze methodiek bestaat uit drie onderdelen die tot één geheel versmelten, de drie-eenheid van acteren: spraak, lichaam en mimiek.
De methodiek steunt op tekstinterpretatie, lichaamsbeheersing, improvisatietechnieken, Viewpoints en variabele oefeningen op intentie-weerstand. We volgen een aantal elementen van Laban (ruimte en lichaam), method-acting dmv impro- en (eigen) teksten, commedia dell’arte en de identificatie met repertoireteksten. Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording.

Na deze bouwstenen zorgvuldig gemetst te hebben gaan we samen als groep de verschillende vormelijke invalshoeken verkennen en reiken we je de tools en mogelijkheden aan om naast theater te spelen ook theater te maken.

Je kunt goed spelen of je kunt slecht spelen; waar het om gaat is dat je waarachtig speelt. Oprecht spelen betekent juist logisch en samenhangend spelen; denken streven, voelen, en handelen in harmonie met je rol. Wanneer je al die innerlijke processen aanpast aan het geestelijke en fysieke leven van de persoon die je uitbeeldt , dan noemen we dat een rol leven.

“Toneelspelen is niet spelen maar worden. We proberen in de lessen aan de hand van eigen ervaringen en analyse een rol op te bouwen en vorm te geven.”

WERKMETHODIEKEN

•  Tekstinterpretatie en monoloogleer
•  Gelaat- en lichaamstaal, beheersing en expressie
•  Psychotraining en improvisatietechnieken
•  Fysiek theater en bewegingsleer
•  De verworven kennis en ervaring uitwerken naar een toonmoment

START LESSEN ❯❯ HALFJAAR TRAJECT
De eerste les start op zaterdag 11 januari 2025 van 12:00 tot 14:00.
De lessen vinden wekelijks plaats op zaterdagnamiddag (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op zaterdag 31 mei 2025.

  De Veerman | Marialei 25, 2018 Antwerpen


START WORKSHOPS ❯❯ FYSIEK THEATER

De workshops van deze 3-delige reeks worden als extra lessen georganiseerd op zondagen 26/01, 23/02 en 30/03 van 14:00 tot 17:00.

  De Veerman | Marialei 25, 2018 Antwerpen

klik hier voor meer info over deze reeks ❯❯


Deelnamevoorwaarden

De Nederlandse taal beheersen.
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+ jaar.
Voor beginners en ervaren spelers.

Je hebt de keuze om het halfjaar traject: Theater te volgen in combinatie met een 3-delige workshopreeks Fysiek Theater of een halfjaar traject: Bewegingstheater of alles gecombineerd (voor wie er echt alles wil uithalen).

Combitraject 1: Theater + Workshops Fysiek Theater
Wanneer je het halfjaar traject: Theater combineert met een 3-delige workshop Fysiek Theater, geniet je van een voordeeltarief van -6% (zie tab: Tarieven).

Alle info over de workshopreeks Fysiek Theater vind je op deze pagina.


Combitraject 2: Theater & Bewegingstheater
Wanneer je het halfjaar traject: Theater combineert met een halfjaar traject: Bewegingstheater, geniet je van een voordeeltarief van -20% ! (zie tab: Tarieven).

Alle info over het halfjaar traject: Bewegingstheater vind je op deze pagina.


Combitraject 3: Theater & Bewegingstheater + Workshops
Wanneer je het halfjaar traject: Theater combineert met een halfjaar traject: Bewegingstheater + 3-delige workshop Fysiek Theater, geniet je van een voordeeltarief van -20% ! (zie tab: Tarieven).

 • HALFJAAR TRAJECT: THEATER
  € 450
  Aanbetaling inschrijving: € 150 (het resterende lesgeld van € 300 kan op een later moment betaald worden).
 • COMBITRAJECT 1 ❯❯ THEATER + 3-DELIGE WORKSHOP FYSIEK THEATER
  € 550
  Aanbetaling inschrijving: € 200 (het resterende lesgeld van € 350 kan op een later moment betaald worden).
 • COMBITRAJECT 2 ❯❯ THEATER & BEWEGINGSTHEATER
  € 720
  Aanbetaling inschrijving: € 250 (het resterende lesgeld van € 470 kan op een later moment betaald worden).
 • COMBITRAJECT 3 ❯❯ THEATER & BEWEGINGSTHEATER + 3-DELIGE WORKSHOP FYSIEK THEATER
  € 800
  Aanbetaling inschrijving: € 300 (het resterende lesgeld van € 500 kan op een later moment betaald worden).


AANBETALING INSCHRIJVING

Het bedrag van de aanbetaling is een voorschot op het lesgeld en wordt betaald voor de aanvang van de eerste lesdag. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Aanbetalingen worden niet teruggestort in geval van annulatie.
Na je online-aanbetaling op de inschrijving ontvang je een mail met je inschrijvingsbewijs.

INSCHRIJVEN  ❯❯  HALFJAAR TRAJECT

Je kan inschrijven t/m 31 december 2024. Plaatsen zijn beperkt. Vul je gegevens in en klik op ‘inschrijven’ om vervolgens je keuze te maken en tot de aanbetaling over te gaan.

Inschrijving Halfjaar Traject: Theater

Docententeam Halfjaar Traject

Dave Wiggers

Psychotraining & Improvisatie

De lessen van het halfjaar traject worden gedoceerd door Dave Wiggers. Dave is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur, schrijver en docent.

❯❯ Lees meer over Dave

Jacques De Bock

Tekstinterpretatie & Monoloogleer

De lessen worden mede gedoceerd door Jacques De Bock. Jacques is een ervaren pedagogisch gevormd theatermaker met ruim 40 jaar ervaring als acteur en docent. Hij volgde de opleiding bij Open Living Theater en is medestichter van Theater Vonk.

❯❯ Lees meer over Jacques

Anna Tenta

Gelaat- en lichaamstaal

De lessen worden mede gedoceerd door Anna Tenta. Anna is een meertalige Oostenrijks/Zwitserse actrice en voormalig professioneel danseres. Tegenwoordig werkt ze als actrice voor film- en tv-producties in heel Europa.

❯❯ Lees meer over Anna

Michiel Van Opstal

Fysiek Theater

De 3-delige workshopreeks Fysiek Theater wordt gedoceerd door Michiel Van Opstal. Michiel studeerde in 2023 af aan de Toneelacademie van Maastricht als regisseur en theaterdocent. Hij vult zijn fascinaties voor theater en literatuur aan met muziek en beweging.

❯❯ Lees meer over Michiel

Getuigenissen van onze cursisten over de lessen

Gedurende deze lessenreeks zijn er twee woorden waar ik telkens aan dacht ‘tof’ en ‘leerzaam’. De lessenreeks volgt een fijne opbouw en je hebt al snel het gevoel om naar iets toe te werken. Oefeningen bouwen mooi op elkaar verder terwijl je als (en in) groep leert acteren.

Verder zijn de lesgevers super in het aanvoelen van personen en het geven van behulpzame feedback voor ieder. Ernaast is het ook fijn dat je in klassikaal verband de dingen leert bespreken: het gaat zowel over acteren als observeren en bewust zijn.

Met dit verkort traject heb ik naar mijn gevoel het perfecte voorsmaakje van acteren gehad: een uitdaging die ik blij ben te hebben aangegaan. Voor zowel de ervaring, de lesgevers als de fijne groep.

Thomas Verstrepen

Cursist Halfjaar Traject

Elke week volg ik twee uur les bij Anima Vinctum. Er komen verscheiden speeltechnieken aan bod en de hechte groep die ondertussen ontstaan is maakt dat ik me na elke les weer helemaal opgeladen voel. Heel bevrijdend en een aanrader voor allen die zich op het pad van zelfonderzoek + ontplooiing bevinden.

Donia Shahali

Cursist Halfjaar Traject

Van onschatbare waarde. Ga je nu voor een theater carriere of… heb je geen toneelpersoonlijkheid… geen probleem…. Een boost aan je emotionele ontwikkeling en expressieve vaardigheid naar communicatie toe… is het absoluut.

Je bent verenigd met gelijkgestemden, die je nooit meer vergeet. Dank je begeleiders en deelnemers, of zeg ik gewoon kunstzielsvrienden !

Mariëlle Van Oudenhove

Cursist Halfjaar Traject

Een bende die elkaar niet kennen laten voelen wat de basis is van theater… ze dingen laten doen waarbij ze van zichzelf nooit hadden gedacht dat het in hun zat… vertrouwen geven van hun eigen kunnen… met tekst laten spelen (wat voor mij persoonlijk een moeilijker kwestie is) in een veilige omgeving… groot spelen in de kleinheid van het woord… het podium leren gebruiken maar vooral weten dat tijd je beste vriend is en dat ademen het allerbelangrijkste is.

Trien Bogaerts

Cursist Jaartraject

Een absolute aanrader!! Worden wie je nooit eerder was maakt je een vollediger mens. En is er iets mooier dan steeds meer en telkens opnieuw vollediger worden? ❤️

Geertje Bleukx

Cursist Jaartraject

ALLE TRAJECTEN ❯❯

Wil je leren acteren en je eigen grenzen verleggen ?
In dit traject wordt ruimte gemaakt om te onderzoeken, te ontdekken en te transformeren als speler maar ook als persoon en maker in spel, beweging en creatie. Het ‘worden’, niet ‘spelen’, is hier het uitgangspunt.

Heb je de ambitie om te groeien als acteur ?
Dezelfde methodiek als het halfjaar traject met het verschil dat hier de werkmethoden verder worden uitgediept. Je kan in beide trajecten ook doorstromen naar een 2e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Wil je doorstromen naar een 2e en 3e jaar ?
De kennis en ervaring dat je opdoet in de eerste twee lesjaren wordt in het 3e jaar omgezet in de echte praktijk. Zo wordt je betrokken als uitvoerend acteur in onze theaterproducties en wordt de weg naar groei grenzenloos.