workshop grotowski fysiek theater anima vinctum

FYSIEK THEATER ❯❯ GROTOWSKI

In deze Masterclass stap je met expert trainer Michiel Van Opstal in de bewegingsleer van Grotowski en verken je de kracht en het effect van fysiek theater op je dagelijkse leven.

Jerzy Grotowski onderzocht de aanwezigheid van de acteur op scène via fysieke oefeningen. Het lichaam is daarbij een cruciaal instrument om te komen tot het hier-en-nu. Het is door je lichaam dat je op het podium ‘bent’, dat je ‘voelt’, dat je je helemaal geeft en uiteindelijk naar ‘zuiver’ acteren gaat.

We drijven we onszelf tot het uiterste, om zo puur vanuit het gevoel te acteren. Via een reeks fysiek uitputtende oefeningen heffen we de grenzen en blokkades van ons lichaam en onze geest op.

Michiel Van Opstal is een leermeester in lichaamstaal en bewegingskunsten en reikt je de verschillende tools aan om vanuit je lichaam te werken, te ontdekken en te creëren.

Daag je fysieke en mentale vaardigheden uit en verleg je grenzen in deze pittige Masterclass !

Moeilijkheidsgraad ❯❯ voor beginners redelijk pittig !

Deze Masterclass is toegankelijk voor beginners en ervaren spelers van 18 tot 65 jaar (of tot zolang je het fysiek aankan).

Fysiek theater is het spel van het lichaam, zonder de stem. Dit wordt in het gewone leven ook wel lichaamstaal of non-verbale communicatie genoemd.
Je brengt met fysiek spel de boodschap over met je houding, bewegingen, gebaren en mimiek. Het theater kan eigenlijk niet zonder fysiek spel.

Het betreft ook een vorm van theater waarbij wordt uitgegaan van de fysieke capaciteiten van de uitvoerenden (spelers, dansers). De bewegingen worden in combinatie met de verbeelding, omgezet in een soort fysieke beeldtaal. Bij een opvoering is er vaak weinig tot geen sprake van dialogen. Aan de hand van bewegingen, soms in combinatie met pantomime en dans, wordt het verhaal uitgebeeld.

Michiel Van Opstal studeerde in 2023 af aan de Toneelacademie van Maastricht als regisseur en theaterdocent.

Naast regisseur is hij ook bezig met schrijven en was hij de stadsdichter van Hoogstraten. Hij vult zijn fascinaties voor theater en literatuur aan met muziek en beweging.

Michiel werkt graag multidisciplinair met muzikale composities (met een sterke voorliefde voor synthesizers) waarin hij tekst en beweging doorvlecht.

Wanneer je je deelname annuleert 14 dagen vòòr de aanvang van de activiteit, betalen we je inschrijvingsgeld terug, met aftrek van 20 euro administratiekosten.
Let op: deze annulering moet gestaafd worden met een geldig bewijs of een bewijs van overmacht. Annuleringen na deze periode worden niet terugbetaald.

Indien de activiteit niet kan doorgaan omwille van te weinig deelnemers of het wegvallen van de docent (ziekte, overmacht), wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.

Michiel Van Opstal studeerde in 2023 af aan de Toneelacademie van Maastricht als regisseur en theaterdocent. Hij vult zijn fascinaties voor theater en literatuur aan met muziek en beweging.

Michiel Van Opstal

Docent Fysiek Theater

Michiel Van Opstal studeerde in 2023 af aan de Toneelacademie van Maastricht als regisseur en theaterdocent. Hij vult zijn fascinaties voor theater en literatuur aan met muziek en beweging.

De Veerman | De Ruimte

In de prachtige ruimte van De Veerman worden alle workshops en cursussen van Anima Vinctum georganiseerd. De ruimte kijkt uit op een mooie tuin met natuurlijk lichtinval en zorgt voor een rustgevend karakter.

GERELATEERDE WORKSHOPS ❯❯