CLOSED WORLDS | THEATER PERFORMANCE

THEATER HET KLOKHUIS | JUNI 2017

CLOSED WORLDS

De mens en zijn complexen

Theater performance CLOSED WORLDS brengt een collage van ideeën, metaforen en gevoelens die een ongekende waarde uiten in woord, beweging en muziek.

Het verschil zit niet alleen in de letter ‘S’. In 2016 creëerde Anima Vinctum ‘CLOSED WORLD’. Het sterke concept inspireerde nu tot ‘CLOSED WORLDS’, een grondig herwerkte, uitgekiende versie. Nieuwe scènes, meer dans en beweging, video, meer poëzie en live pianomuziek.

De collage van korte taferelen groeide uit tot een coherent geheel. Momentopnames en impressies  werden uitgediept. De parels van het halssnoer werden gelinkt, ten voordele van eenheid en overvloeiing, zodat de duiding van de aparte scènes en van de totaliteit sterker werd. The worlds are closed.

De thematiek liegt er niet om: de mens en zijn complexen. Geen abstract of theoretisch betoog maar een herkenbare weerspiegeling van individuele, actuele verhalen. Metaforen, ideeën en gevoelens verbeelden de zoektocht naar de menselijke essentie. Dat de aardbewoner wel eens gebukt gaat onder gemis en eenzaamheid is niet nieuw. Dat de menselijke communicatie hapert of verloren gaat evenmin. Anima Vinctum giet alles in een originele vorm en humor is zeer nabij.

Een belevenis voor de toeschouwer: hij drijft mee met de wisselende stemmingen en kan aan een confrontatie nauwelijks ontsnappen. De mens en zijn complexen. Het geldt voor elk van ons: een beetje of een beetje veel. De theaterliefhebber ziet een parade van simpele momenten, gegrepen uit het leven van mensen als u en ik, die wel eens meemaakten hoe communicatie faliekant mislukt. Tragisch, herkenbaar, vaak grappig. “Life is a scene and we are the actors” (William Shakespeare).

De menukaart van Anima Vinctum is bekend: teksten, de inspiratie van kunstwerken en kunstenaars Pieta’s – Klaus Slutter, F.X. Messerschmitt, Vlaamse Primitieven, C.D. Friedrich, Goethe… De pure klassieke muziekkeuze met o.m. Purcell, Schubert, Schumann, Chopin. Over elk beeld, elke beweging, elke klank werd diep nagedacht. CLOSED WORLDS werd een ‘zuivere’ voorstelling, ontdaan van alle ballast en overbodigheid. Een intense theaterervaring. Een emotionele trip. Welkom in de uitdagende CLOSED WORLDS.

REGIE
Jacques De Bock

SCENARIO
Dave Wiggers

CHOREOGRAFIE
Laetitia Van Haverbeke
Paulo Guilherme Torquato

  1. Jacques De Bock
  2. Hanneke Van De Kerkhof
  3. Laetitia Van Haverbeke
  4. Paulo Guilherme Torquato
  5. Glenn Desmedt
  6. Dave Wiggers
  7. Chris Franquet

Regie: Jacques De Bock
Scenario: Dave Wiggers
Choreografie: Laetitia Van Haverbeke & Paulo Guilherme Torquato
Teksten: Dave Wiggers, Jacques De Bock, Hanneke Van De Kerkhof, Chris Franquet
Licht & Geluid: Antoon Raes
Videoprojectie & Muziekselectie: Dave Wiggers
Piano: Hannes Adriaens
Camera: Sven Legrand & Antoon Raes
Grafisch Ontwerp: Oleg Karassier
Fotografie: Koen Dhollander

  • CLOSED WORLDS | TRAILER