THEATERCREATIE GEVORDERDEN

Doorloop een professioneel creatieproces van collectief brainstormen tot een afgewerkte theaterproductie terwijl je groeit als acteur en schepper in spel en creatie. Een jaar lang repeteren, ontdekken en creëren we met als streefdoel een volwaardige theatervoorstelling op de planken te brengen.

Zwitserse actrice en voormalig professioneel choreografe/danseres Anna Tenta, neemt je mee op een avontuurlijke theatrale reis waar we samen in groep intensief zullen werken rond improvisatie, lichaamstaal, tekst- en karakterwerk.

Een jaar lang gaan we het rijk van Shakespeare verkennen en onderzoeken we referenties waarmee we ons persoonlijk identificeren in zijn meest geprezen theaterwerken en sonetten. Vervolgens zoomen we in op één van Shakespeares meest geliefde theaterstuk “A Midsummer Night’s Dream”, dat we als eindresultaat zullen  ensceneren en opvoeren aan het publiek.

Bevrijd de sluimerende acteur in jezelf, ontdek je kracht en natuurlijke charisma als performer en treedt uit je comfortzone waar je jezelf laat zien in een ondersteunende en vertrouwde omgeving.

De lessen worden gegeven in het Nederlands en Engels.

Je kan er ook voor kiezen om deze opleiding te volgen in combinatie met een 3-delige workshopreeks Fysiek Theater (zie meer info in de tab Workshops).

Je hebt de keuze om het jaartraject te volgen in combinatie met een 6-delige workshopreeks Fysiek Theater.

In deze 6-delige reeks onderzoek je samen met Michiel Van Opstal de kracht van fysieke improvisatie Viewpoints en de bewegingsleer van Lecoq en Grotowski

Michiel Van Opstal is een leermeester in lichaamstaal en bewegingskunsten en biedt dit gevarieerd programma exclusief aan in samenwerking met Anima Vinctum.
Het programma omvat een veelzijdig leerproces waarin Michiel je de verschillende tools aanreikt om vanuit je lichaam te werken, te ontdekken en te creëren.

Fysiek theater is het spel van het lichaam, zonder de stem. Dit wordt in het gewone leven ook wel lichaamstaal of non-verbale communicatie genoemd.
Je brengt met fysiek spel de boodschap over met je houding, bewegingen, gebaren en mimiek. Het theater kan eigenlijk niet zonder fysiek spel.


PROGRAMMA

VIEWPOINTS ❯ 29/09/24 en 26/01/25 – 2 sessies

Je lichaam en de ruimte zijn de belangrijkste instrumenten tijdens deze workshop. De viewpoints zijn in het leven geroepen om tot fysieke improvisatie te komen, maar zijn evengoed een training voor acteurs en dansers. 

Lichaamsbewustzijn staat centraal, maar ook op een intuïtieve manier openstaan voor impulsen van buitenaf. Langzaamaan word je bewust van jouw plaats in de ruimte, van jouw bewegingen in die ruimte en zonder oordeel op de spelvoorstellen van je omgeving in te gaan.

LECOQ ❯ 27/10/24 en 23/02/25 – 2 sessies

Jacques Lecoq was een theaterpedagoog die vooral bekend is om zijn lessen in fysiek theater, beweging en mime. Hij stelde het lichaam centraal in zijn acteursopleiding.  

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met het neutrale masker en ontdekken het effect ervan op onze manier van bewegen. We onderzoeken verschillende kwaliteiten van beweging en vergroten zo het bewustzijn over ons denk- en bewegingspatroon, teneinde het persoonlijk bewegingspalet te verruimen.  

GROTOWSKI ❯ 24/11/24 en 30/03/25 – 2 sessies

Jerzy Grotowski onderzocht de aanwezigheid van de acteur op scène via fysieke oefeningen. Het lichaam is daarbij een cruciaal instrument om te komen tot het hier-en-nu. Het is door je lichaam dat je op het podium ‘bent’, dat je ‘voelt’, dat je je helemaal geeft en uiteindelijk naar ‘zuiver’ acteren gaat.

We drijven we onszelf tot het uiterste, om zo puur vanuit het gevoel te acteren. Via een reeks fysiek uitputtende oefeningen heffen we de grenzen en blokkades van ons lichaam en onze geest op.

START LESSEN ❯❯ THEATERCREATIE
De eerste les start op donderdag 9 september 2024 van 19:00 tot 21:00.
De lessen vinden wekelijks plaats op donderdagavond (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op donderdag 22 mei 2025.

  WALPURGIS | deFENIKS – Deurneleitje 6, 2640 Mortsel


START WORKSHOPS
❯❯ FYSIEK THEATER
De workshops van deze 6-delige reeks worden als extra lessen georganiseerd op zondagen 29/09, 27/10, 24/11, 26/01, 23/02 en 30/03 van 14:00 tot 17:00.

  De Veerman | Marialei 25, 2018 Antwerpen

klik hier voor meer info over deze reeks ❯❯


Deelnamevoorwaarden

De Nederlandse taal beheersen.
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+ jaar.
Voor beginners en ervaren spelers.

  • JAARTRAJECT
    € 750
    Aanbetaling inschrijving: € 250 (het resterende lesgeld van € 500 kan op een later moment betaald worden).
  • JAARTRAJECT + 6-DELIGE WORKSHOP
    € 900
    Aanbetaling inschrijving: € 350 (het resterende lesgeld van € 550 kan op een later moment betaald worden).

AANBETALING INSCHRIJVING

Het bedrag van de aanbetaling is een voorschot op het lesgeld en wordt betaald voor de aanvang van de eerste lesdag. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling.

*Aanbetalingen worden niet teruggestort in geval van annulatie.
Na je online-aanbetaling op de inschrijving ontvang je een mail met je inschrijvingsbewijs.

INSCHRIJVEN  ❯❯  THEATERCREATIE

Je kan inschrijven t/m 31 augustus 2024. Plaatsen zijn beperkt. Klik op ‘inschrijven’ om tot de aanbetaling over te gaan.

Inschrijving Jaartraject: Theatercreatie

Anna Tenta

Docent Theatercreatie

De lessen worden gedoceerd door Anna Tenta. Anna is een meertalige Oostenrijks/Zwitserse actrice en voormalig professioneel danseres. Tegenwoordig werkt ze als actrice voor film- en tv-producties over heel Europa.

❯❯ Lees meer over Anna

ALLE TRAJECTEN ❯❯

Wil je leren acteren en je eigen grenzen verleggen ?
In dit traject wordt ruimte gemaakt om te onderzoeken, te ontdekken en te transformeren als speler maar ook als persoon en maker in spel, beweging en creatie. Het ‘worden’, niet ‘spelen’, is hier het uitgangspunt.

Improvisatietheater staat garant voor tonnen spelplezier !
In dit traject verwerven kinderen een heel scala aan vaardigheden zoals creativiteit, inlevingsvermogen, vertrouwen, oprecht luisteren, focussen en nog veel meer kwaliteiten die de creativiteit prikkelen. 

Heb je de ambitie om te groeien als acteur ?
Dezelfde methodiek als het halfjaar traject met het verschil dat hier de werkmethoden verder worden uitgediept. Je kan in beide trajecten ook doorstromen naar een 2e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Een jaar lang repeteren, ontdekken en creëren !
Doorloop een professioneel creatieproces van collectief brainstormen tot een volwaardige theatervoorstelling. Dit traject is gericht op performers met enige acteerervaring en die graag hun speelkwaliteiten naar een volgend niveau willen brengen.

Wil je doorstromen naar een 2e en 3e jaar ?
De kennis en ervaring dat je opdoet in de eerste twee lesjaren wordt in het 3e jaar omgezet in de echte praktijk. Zo wordt je betrokken als uitvoerend acteur in onze theaterproducties en wordt de weg naar groei grenzenloos.