INFO OVER DE LESSEN

Anima Vinctum doceert theater in woord en beweging voor beginners en ervaren spelers – het anders leren zien, voelen en bewust maken door middel van lichamelijke en mentale beheersing in spel en drama.

Wij hanteren een intensieve werkmethodiek met een sterke focus op zelfbewustmaking van lichaam en geest – het denken en voelen verenigen en deze tegenpolen gebruiken als één werktuig. Het ‘worden’ niet ‘spelen’. Hier ontstaat je potentiële kracht en worden verborgen kwaliteiten aangewakkerd.

Deze methodiek bestaat uit drie onderdelen die tot één geheel dienen te versmelten, de drie-eenheid van acteren: spraak, lichaam en mimiek.

Spraak: Tekstinterpretatie, stemvorming en monoloogleer
Lichaam: Bewegingsleer en lichamelijke transformatie
Mimiek: Gelaatstaal, beheersing en expressie

Hoe het lichaam bewust maken, beheersen en aanwenden om gestalte te geven aan een personage ? Hoe van daaruit werken aan de transformatie van ‘de speler’ naar heelwording van ‘het personage’ ?

Je kunt goed spelen of je kunt slecht spelen; waar het om gaat is dat je waarachtig speelt. Oprecht spelen betekent juist logisch en samenhangend spelen; denken streven, voelen, en handelen in harmonie met je rol. Wanneer je al die innerlijke processen aanpast aan het geestelijke en fysieke leven van de persoon die je uitbeeldt , dan noemen we dat een rol leven.

Deze methodiek steunt op tekst- en bewegingsleer, improvisatietechnieken en de identificatie met repertoireteksten. We volgen een aantal elementen van Laban (ruimte en lichaam), method-acting dmv impro- en (eigen) teksten en commedia dell’arte. Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording en zelfverwerkelijking. Hier ligt de nadruk op de confrontatie met je innerlijke zelf en hoe deze kracht aan zelfkennis te gebruiken op de scène.

De verworven kennis en ervaring die tijdens het lesjaar wordt opgedaan zal verder uitgewerkt worden naar de echte praktijk – dit door samen met de cursisten en docenten een theatervoorstelling te creëren die als eindopdracht van het lesjaar aan het publiek (familie en vrienden van de cursisten) wordt opgevoerd.

“Toneelspelen is niet spelen maar worden. We proberen in de lessen aan de hand van eigen ervaringen en analyse een rol op te bouwen en vorm te geven.”

DOCENTEN
De lessen van het jaartraject staan onder leiding van Jacques De Bock en worden deels bijgestaan door Dave Wiggers. Jacques is een ervaren pedagogisch gevormd theatermaker met ruim 40 jaar ervaring als acteur en docent.

De lessen van het verkort traject staan onder leiding van Dave Wiggers en worden deels bijgestaan door Jacques De Bock. Dave is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur en scenarist.

De workshops van het jaar- en verkort traject worden gedoceerd door Michael Lazic. Michael is een ervaringsdeskundige choreograaf en danser. Op zevenjarige leeftijd begon Michael met thai chi en gevechtskunsten, daarna schakelde hij over op olympisch turnen. In privéscholen bekwaamde hij zich in klassieke en moderne dans.

WERKMETHODIEKEN
• Tekstinterpretatie, stemvorming en monoloogleer
• Gelaat- en lichaamstaal, beheersing en expressie
• Bewegingsleer, psychotraining en improvisatietechnieken
• De verworven kennis en ervaring uitwerken naar een theaterproductie

VOORWAARDEN
De Nederlandse taal beheersen
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+

PRAKTISCHE INFO

TRAJECTFORMULES
Wij bieden lessenreeksen aan met verschillende trajecten:

 • Verkort Traject – loopt van september t.e.m. december 2023.
 • Jaartraject – loopt van september t.e.m. mei 2024.
 • Driejarig Trajectplan – loopt van september t.e.m. mei 2026.

Per traject zijn er twee groepen met verschillende moeilijkheidsgradaties waaruit je een keuze maakt:

GROEP 1: BEGINNERS
Moeilijkheidsgraad voor beginners: dit niveau is toegankelijk voor iedereen met weinig of geen acteerervaring.

GROEP 2: GEVORDERDEN
Moeilijkheidsgraad voor gevorderden: dit niveau is toelaatbaar na een succesvolle deelname aan ons jaar- of verkort traject voor beginners of door een andere gelijkgestelde acteeropleiding van minstens 1 jaar.


VERKORT TRAJECT
Het verkort traject is een korte versie van onze jaaropleiding.
Deze cursus loopt 4 maanden ipv het 9 maanden jaartraject.

De eerste les vangt aan op zaterdag 2 september 2023 van 14:00 tot 16:00 voor groep 1 (beginners) en van 16:00 tot 18:00 voor groep 2 (gevorderden).
De lessen lopen door, elke zaterdagnamiddag (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op zaterdag 23 december 2023.

* Dit traject omvat een reeks van 18 lessen en een toonmoment als eindopdracht.

LOCATIE
’t Werkhuys | Tussenlokaal
Zegelstraat 13, 2140 Antwerpen


JAARTRAJECT
De eerste les vangt aan op maandag 4 september 2023 voor groep 2 (gevorderden) en dinsdag 5 september voor groep 1 (beginners) telkens van 19:00 tot 21:00.
De lessen lopen door, elke maandag- en dinsdagavond van 19:00 tot 21:00 (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op maandag 27 mei en dinsdag 28 mei 2024.

* Dit traject omvat een intensieve reeks van 34 lessen en een eindproductie.

LOCATIE
FAMEUS | Zaal Zirkus
Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen


*NIEUW: TRAJECT MET WORKSHOPS
Het jaartraject en het verkort traject aangereikt met workshops Fysiek Theater door danser en choreograaf Michael Lazic – gespecialiseerd in bewegingskunsten, martial arts en lichamelijke beheersing.

Het jaartraject bevat 6 workshops en het verkort traject 3 workshops. Deze workshops worden als extra lessen georganiseerd in Fameus op de laatste zondag v/d maand, telkens van 14:00 tot 16:00.

DRIEJARIG TRAJECTPLAN

Wil je bij ons doorstromen naar een 2e en 3e jaar ?

Bij ons kan je vanaf nu een driejarig trajectplan volgen.
Het trajectplan loopt vanaf 5 september t.e.m. 28 mei 2026 in Fameus Antwerpen.

Na een succesvolle deelname van het 1e en 2e lesjaar van het trajectplan wordt het leerproces omgezet in de praktijk en wordt je in het 3e jaar als acteur betrokken in onze creaties waarbij je deel uitmaakt van ons team.
Hierdoor krijg je de mogelijkheid om als acteur mee te spelen in theaterproducties die door Anima Vinctum worden gerealiseerd. Heb je de ambitie om te groeien als acteur ? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou !

Indien je deel neemt aan het trajectplan dan geniet je ook van een mooie korting op het totale lesgeld – zo wordt deze opleiding aangereikt met workshops die gratis inclusief deze opleiding worden aangeboden.
Kijk hieronder bij trajectformules naar de tarieven.

De lessen van het driejarig trajectplan vinden plaats op dinsdagen, telkens van 19:00 tot 21:00.
De workshops worden als extra lessen georganiseerd op 12 verschillende zondagen telkens van 14:00 tot 16:00.

* Dit verrijkend parcours omvat een intensieve reeks van 68 lessen + 12 workshops + 2 eindproducties (verspreid over 2 lesjaren), en 2 theaterproducties in het 3e jaar.

TRAJECTFORMULES

 • VERKORT TRAJECT
  € 450
  Aanbetaling inschrijving: € 150 (het resterende lesgeld van € 300 dient ten laatste op 30/09/23 betaald te zijn).
 • VERKORT TRAJECT + WORKSHOPS
  € 600
  Aanbetaling inschrijving: € 200 (het resterende lesgeld van € 400 dient ten laatste op 30/09/23 betaald te zijn).
 • JAARTRAJECT
  € 750
  Aanbetaling inschrijving: € 250 (het resterende lesgeld van € 500 dient ten laatste op 30/09/23 betaald te zijn).
 • JAARTRAJECT + WORKSHOPS
  € 1050
  Aanbetaling inschrijving: € 350 (het resterende lesgeld van € 700 dient ten laatste op 30/09/23 betaald te zijn).
 • DRIEJARIG TRAJECTPLAN + GRATIS WORKSHOPS
  € 2250
  Aanbetaling inschrijving: € 750 (het resterende lesgeld van € 1500 dient ten laatste op 31/10/23 betaald te zijn).

AANBETALING INSCHRIJVING

Na je online-aanbetaling op de inschrijving ontvang je een mail met je inschrijvingsbewijs. Het bedrag van de aanbetaling is een voorschot op het lesgeld en wordt betaald voor de aanvang van de eerste lesdag. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling.
*Aanbetalingen worden niet teruggestort in geval van annulatie.

TRAJECT INSCHRIJVINGEN 2023-2024

VERKORT TRAJECT | 2 sep - 23 dec

Nadat je doorklikt op ‘inschrijven’ vervolledig je de aanbetaling op je inschrijving.

0 + 8 = ?

JAARTRAJECT | 4 sep - 27 mei

Nadat je doorklikt op ‘inschrijven’ vervolledig je de aanbetaling op je inschrijving.

4 + 0 = ?

DRIEJARIG TRAJECTPLAN | ‘23 - ’26

Nadat je doorklikt op ‘inschrijven’ vervolledig je de aanbetaling op je inschrijving.

7 + 1 = ?

Dave Wiggers

Dave Wiggers

Hoofddocent verkort traject en begeleider jaartraject.
Jacques De Bock

Jacques De Bock

Hoofddocent jaartraject en begeleider verkort traject.
Michael Lazic

Michael Lazic

Workshopdocent fysiek theater in alle trajecten.

Een bende die elkaar niet kennen laten voelen wat de basis is van theater… ze dingen laten doen waarbij ze van zichzelf nooit hadden gedacht dat het in hun zat… vertrouwen geven van hun eigen kunnen… met tekst laten spelen (wat voor mij persoonlijk een moeilijker kwestie is) in een veilige omgeving… groot spelen in de kleinheid van het woord… het podium leren gebruiken maar vooral weten dat tijd je beste vriend is en dat ademen het allerbelangrijkste is.

Het anders leren zien, voelen en bewust worden door middel van lichamelijke beheersing in spel en drama.