Dave Wiggers

Productieleider, regisseur, schrijver, docent

‘Van fictieve personages tekenen naar zelf personages belichamen’.

Dave Wiggers, geboren te Antwerpen 1986.
Hij groeide op als iemand met een rijke verbeeldingskracht en zette die kracht om in de tekenkunst. Van kinds af aan had Dave een onstilbare honger voor creatieve bezigheden waar hij vele jaren zijn dagen vulde met tekenen, fictie-verhalen schrijven en het maken van kortfilms, waarin hij zelf ook meespeelde.

En dat smaakte al snel naar meer. Hij besloot om zich verder te verdiepen in het acteren en starte een opleiding bewegingstheater bij Poppe Boonstra – AcSenT. Academie voor Spel & Theater, 2008 – 2010.

‘Een gedreven ziel in de kunst van de klassieke muziek en het theater’.

Naast acteren kwam uit zijn grote liefde voor klassieke muziek een diep verlangen om piano te studeren. Vele jaren combineerde hij privélessen piano met een academische opleiding. Maar het theater liet hem niet los toen hij de kans kreeg om zich wederom als acteur te bewijzen met Steamy VZW door het personage “Rudy” te bespelen in de theaterproductie: “Je Bent Het”, naar de film “Bent” van Edward Sherman, 2013.

Na deze ervaring werd het voor Dave heel duidelijk dat theater hem een platform bood waar hij al zijn artistieke talenten en interesses kon samenbrengen. Hij besloot om samen met Laetitia Van Haverbeke een theatervereniging op te starten in 2014 waarbij de grenzen afgetast werden tussen de verschillende theaterdisciplines die werden samengebracht: fysiek theater, tekst en poëzie, dans en bewegingskunst, muziek –met een stevige opwaardering van het klassieke genre-, beeldende kunst en video art.

Theatervereniging Anima Vinctum werd geboren en in datzelfde jaar schreef en regisseerde hij zijn debuutproductie: Het Grieks mythologisch drama “Prometheus” (uitgevoerd in fysieke taal, dans en audiovisuele kunsten). Na enkele producties die hij als regisseur, schrijver en acteur binnen Anima Vinctum tot stand bracht, vertolkte hij in 2015 het personage “Norfolk” in het afstudeerproject “Alles = Waar” (in een regie van Jan De Leander naar het stuk van William Shakespeare: Hendrik VIII).

‘Toch voel ik me meer thuis achter de schermen – als theatermaker en schepper van ideeën. Laat het acteerwerk maar over aan de echte acteurs’.

Naast het regie-en-acteerwerk binnen zijn theatercreaties nam Dave in 2015 de beslissing om vanuit Anima Vinctum theateropleidingen te organiseren voor beginners en ervaren spelers binnen Antwerpen. Dit om enerzijds een inkomen te voorzien om de producties binnen Anima Vinctum te bekostigen en anderzijds om zijn ervaringen als theatermaker, regisseur en acteur om te zetten in een praktijkgerichte opleiding, waar ruimte wordt gemaakt om te onderzoeken en ontdekken. Het ‘worden’, niet ‘spelen’. Tot op vandaag doceert Dave samen met Jacques De Bock theaterlessen op verschillende locaties in het Antwerpse waaronder Fameus, ’t Werkhuys, De Veerman en BorGerHub.

Sinds 2022 is Dave een driejarige regieopleiding begonnen bij Podiumacademie Lier, waar hij zijn vaardigheden als theaterregisseur verder wil uitkiemen.

Dave heeft inmiddels 8 theaterproducties op zijn oeuvre staan en is sindsdien onophoudelijk actief als regisseur, producent, schrijver en dramadocent bij zijn eigen theatervereniging Anima Vinctum vzw – Zielkundig & Expressief Theater.