PERSONA

VANAF 24, 25 & 27 MAART ’22 IN THEATER HET KLOKHUIS.
Met o.a. Chris Rosiers en Jacques De Bock.

HET ARCHETYPE VAN HET MASKER EN HAAR DUISTERE WEDERHELFT. GEÏNSPIREERD OP CARL GUSTAV JUNG’S ARCHETYPEN.

Beste toneelliefhebber en theaterkenner

Anima Vinctum nodigt u uit op de voorstelling van zijn nieuwe productie PERSONA – intelligent, herkenbaar, psychologisch. Een ‘made from scratch’ productie die het thema van de ‘identiteit en individualiteit’ verbeeldt en analyseert in zijn alomvattende context.

Het project vertrekt van een zelfgeschreven stuk door Dave Wiggers, geïnspireerd op Jung’s archetypen ‘persona’ en ‘schaduw’, zoals die binnen de Jungiaanse psychoanalyse of analytische psychologie werd ontwikkeld. Filosofische teksten, metaforische beeldtaal en fysieke expressievormen zijn een vaste waarde in dit stuk.

Belangrijk is ons uitgangspunt, dat we geen studie, lezing of presentatie geven over het thema ‘Psychologie’ maar dat we een unieke ervaringsbeleving overbrengen naar de toeschouwer die alleen op een intrinsieke manier beleefd kan worden.
De rode draad is niet: altijd blindelings te berusten in voorgekauwde verwachtingspatronen maar wel: af en toe een sprong te wagen in het diepe onbekende.

De persona is een functiecomplex, dat om redenen van aanpassing of voor noodzakelijk gemak tot stand is gekomen, maar niet identiek is met de individualiteit. Zij heeft uitsluitend op de verhouding tot de objecten, tot de buitenwereld betrekking. De persona is een compromis tussen individu en gemeenschap over hoe men zich voor zal doen. Dus een compromis tussen de eisen van de omgeving en de structurele innerlijke bepaaldheid van het individu.

Hier volgen we het individu; de persona en zijn alter-ego, verborgen tegenhanger, donkere wederhelft; de schaduw.

“Iedereen wordt gevolgd door een schaduw, maar hoe minder deze in het bewuste leven van het individu is belichaamd, des te zwarter en donkerder is zij.” – C. G. Jung

Persona en schaduw staan steeds in conflict met elkaar en proberen beiden hun eigenschappen en belangen te beschermen. De schaduw tracht haar levensdrang en oerdriften na te leven terwijl de persona deze koste wat het kost probeert te onderdrukken opdat ze trouw kan blijven aan het wensbeeld, hetzij het buitenwereld-ideaal, dat men zichzelf heeft opgelegd.

To be? Or not to be?


De voorstellingen van PERSONA hebben plaats op 24, 25 & 27 maart 2022 in Theater Het Klokhuis | Parochiaanstraat 4 – 4A 2000 Antwerpen.

TICKETPRIJZEN
 • Basisprijs
  € 17,00
  Prijs per ticket
 • Basisprijs vanaf 6 personen
  € 10,00
  Groepskorting
 • Basisprijs Studenten
  € 8,00
  Mits het voorleggen van een studentenpas. Enkel af te rekenen aan de kassa.
 • Basisprijs Verhoogde Tegemoetkoming
  € 4,00
  Mits het voorleggen van een geldig attest. Enkel af te rekenen aan de kassa.

VOORSTELLINGEN

Klik hieronder op een datum voor een
overzicht van het zaalplan.

RESERVATIE FORUM

Yahoo e-mailadressen werken niet. Gebruik je Yahoo? Mail je reservatiegegevens naar info@animavinctum.com*

Voor het selecteren van meerdere stoelnummers: CTRL of COMMAND + selecteren met muis of klik met de cursor je stoelnummer aan en trek je selectie door naar beneden voor de stoelnummers die je wil reserveren*

5 + 2 = ?