HET HALFJAAR TRAJECT

Op zaterdagnamiddagen van 13 januari t/m 25 december 2024.

Het halfjaar traject omvat een zeer gevarieerd en uitgebreid programma van 18 lessen waarin verschillende werkmethodieken en acteerdisciplines aan bod komen; tekstinterpretatie, gelaat- en lichaamstaal, improvisatietechnieken en psycho-training waaronder variabele oefeningen op intentie-weerstand.
Na deze bouwstenen zorgvuldig gemetst te hebben gaan we samen als groep de verschillende vormelijke invalshoeken verkennen en reiken we je de tools en mogelijkheden aan om naast theater te spelen ook theater te maken.

Je kan vrijblijvend in dit traject doorstromen naar een 2e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Heb je al voldoende theaterervaring en wil je meteen starten in het 2e jaar ?
De moeilijkheidsgraad voor gevorderden is toelaatbaar na een succesvolle deelname van het 1e lesjaar v/h halfjaar traject of door een andere gelijkgestelde acteeropleiding van minstens 1 jaar.

Traject volgen met of zonder workshops Fysiek Theater ?
Je hebt zelf de keuze om het halfjaar traject te volgen in combinatie met een 3-delige workshopreeks Fysiek Theater. De workshops worden door theaterdocent Jan Sas aangeboden – gespecialiseerd in fysiek theater (zie pagina Workshops voor meer info).


VERSCHIL LESJAREN: HALFJAAR- EN JAARTRAJECT
Wanneer je twee halfjaar trajecten hebt gevolgd dan is dit gelijkgesteld aan 1 jaar v/h jaartraject. Als je nadien wil doorstromen naar een 2e jaar dan kan je kiezen om over te stappen in het 2e jaar v/h jaartraject.

Het 1e lesjaar van het halfjaar traject:
De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 1e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Het 2e lesjaar van het halfjaar traject:
In het 2e lesjaar neemt de moeilijkheidsgraad toe en werken we meer rond improvisatie. De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 2e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

PRAKTISCHE INFO

START LESSEN
De eerste les start op zaterdag 13 januari 2024 van 14:00 tot 16:00.
De lessen vinden wekelijks plaats op zaterdagnamiddag (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op zaterdag 25 december 2024.

LOCATIE
BorGerHub | Zaal Vrede
Turnhoutsebaan 92, 2140 Antwerpen

De workshops worden als extra lessen georganiseerd in De Veerman op 21/01, 18/02 en 24/03 van 14:00 tot 17:00.

TRAJECTPRIJZEN
  • HALFJAAR TRAJECT
    € 450
    Aanbetaling inschrijving: € 150 (het resterende lesgeld van € 300 dient ten laatste op 30/01/24 betaald te zijn).
  • HALFJAAR TRAJECT + WORKSHOPS
    € 600
    Aanbetaling inschrijving: € 200 (het resterende lesgeld van € 400 dient ten laatste op 30/01/24 betaald te zijn).

AANBETALING INSCHRIJVING

Het bedrag van de aanbetaling is een voorschot op het lesgeld en wordt betaald voor de aanvang van de eerste lesdag. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling. *Aanbetalingen worden niet teruggestort in geval van annulatie. Na je online-aanbetaling op de inschrijving ontvang je een mail met je inschrijvingsbewijs.

Deelnamevoorwaarden
De Nederlandse taal beheersen.
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+ jaar.

INFO OVER DE LESSEN

Anima Vinctum doceert theater in woord, beweging en creatie voor beginners en ervaren spelers: anders leren zien, voelen en bewust maken door middel van lichamelijke en mentale beheersing in spel en drama.

Wij hanteren een intensieve werkmethodiek met een sterke focus op zelfbewustmaking van lichaam en geest. We gaan het hoofd (ratio) en lichaam (emotie) in verbinding brengen waardoor we deze tegenpolen als één werktuig gebruiken in het spelgebeuren. Het ‘worden’, niet ‘spelen’. Hier ontstaat je potentiële kracht en worden verborgen kwaliteiten aangewakkerd.

Deze methodiek bestaat uit drie onderdelen die tot één geheel versmelten, de drie-eenheid van acteren: spraak, lichaam en mimiek.
De methodiek steunt op tekstinterpretatie, lichaamsbeheersing, improvisatietechnieken en variabele oefeningen op intentie-weerstand. We volgen een aantal elementen van Laban (ruimte en lichaam), method-acting dmv impro- en (eigen) teksten, commedia dell’arte en de identificatie met repertoireteksten. Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording. Hier ligt de nadruk op de confrontatie met je innerlijke zelf en hoe je deze kracht aan zelfkennis op de scène gebruikt.

Hoe het lichaam bewust maken, beheersen en aanwenden om gestalte te geven aan een personage ? Hoe van daaruit werken aan de transformatie van ‘de speler’ naar heelwording van ‘het personage’ ?

Je kunt goed spelen of je kunt slecht spelen; waar het om gaat is dat je waarachtig speelt. Oprecht spelen betekent juist logisch en samenhangend spelen; denken streven, voelen, en handelen in harmonie met je rol. Wanneer je al die innerlijke processen aanpast aan het geestelijke en fysieke leven van de persoon die je uitbeeldt , dan noemen we dat een rol leven.

“Toneelspelen is niet spelen maar worden. We proberen in de lessen aan de hand van eigen ervaringen en analyse een rol op te bouwen en vorm te geven.”

WERKMETHODIEKEN
•  Tekstinterpretatie, stemvorming en monoloogleer
•  Gelaat- en lichaamstaal, beheersing en expressie
•  Psychotraining en improvisatietechnieken
•  De verworven kennis en ervaring uitwerken naar een toonmoment


DOCENTEN
De lessen van de jaaropleidingen staan onder leiding van Jacques De Bock.
Jacques is een ervaren pedagogisch gevormd theatermaker met ruim 40 jaar ervaring als acteur en docent.

De lessen van het halfjaar traject staan onder leiding van Dave Wiggers.
Dave is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur en scenarist.

De workshops van de jaaropleidingen worden gedoceerd door Jan Sas.
Jan studeerde af aan de Kleine Academie en later aan de Toneelacademie Maastricht als theaterdocent/regisseur. Zijn kunstjes op het podium toont hij bij compagnie Gorilla fysiek jeugdtheater en hij regisseert ook bij allerlei amateurtheatergezelschappen.

INSCHRIJVEN HALFJAAR TRAJECT

Je kan inschrijven t/m 31 december 2023. Plaatsen zijn beperkt.
Klik op ‘inschrijven’ om tot de aanbetaling over te gaan.

HALFJAAR TRAJECT

18-lessenreeks | 13 jan t/m 25 dec 2024

2 + 6 = ?

Dave Wiggers

Dave Wiggers

Hoofddocent halfjaar traject en begeleider jaaropleidingen.
Jacques De Bock

Jacques De Bock

Hoofddocent jaaropleidingen en begeleider halfjaar traject.
Jan Sas

Jan Sas

Workshopdocent halfjaar traject en jaaropleidingen.

Beoordelingen van cursisten over onze lessen

Een bende die elkaar niet kennen laten voelen wat de basis is van theater… ze dingen laten doen waarbij ze van zichzelf nooit hadden gedacht dat het in hun zat… vertrouwen geven van hun eigen kunnen… met tekst laten spelen (wat voor mij persoonlijk een moeilijker kwestie is) in een veilige omgeving… groot spelen in de kleinheid van het woord… het podium leren gebruiken maar vooral weten dat tijd je beste vriend is en dat ademen het allerbelangrijkste is.

Gedurende deze lessenreeks zijn er twee woorden waar ik telkens aan dacht ‘tof’ en ‘leerzaam’. De lessenreeks volgt een fijne opbouw en je hebt al snel het gevoel om naar iets toe te werken. Oefeningen bouwen mooi op elkaar verder terwijl je als (en in) groep leert acteren.

Verder zijn de lesgevers super in het aanvoelen van personen en het geven van behulpzame feedback voor ieder. Ernaast is het ook fijn dat je in klassikaal verband de dingen leert bespreken: het gaat zowel over acteren als observeren en bewust zijn.

Met dit verkort traject heb ik naar mijn gevoel het perfecte voorsmaakje van acteren gehad: een uitdaging die ik blij ben te hebben aangegaan. Voor zowel de ervaring, de lesgevers als de fijne groep.

Elke week volg ik twee uur les bij Anima Vinctum. Er komen verscheiden speeltechnieken aan bod en de hechte groep die ondertussen ontstaan is maakt dat ik me na elke les weer helemaal opgeladen voel. Heel bevrijdend en een aanrader voor allen die zich op het pad van zelfonderzoek + ontplooiing bevinden.

Van onschatbare waarde. Ga je nu voor een theater carriere of… heb je geen toneelpersoonlijkheid… geen probleem…. Een boost aan je emotionele ontwikkeling en expressieve vaardigheid naar communicatie toe… is het absoluut.

Je bent verenigd met gelijkgestemden, die je nooit meer vergeet. Dank je begeleiders en deelnemers, of zeg ik gewoon  kunstzielsvrienden !