HET JAARTRAJECT

Op dinsdagavonden van 5 september t/m 28 mei 2024.

Het jaartraject omvat een zeer gevarieerd en uitgebreid programma van 34 lessen waarin verschillende werkmethodieken en acteerdisciplines aan bod komen; tekstinterpretatie, stemvorming, monoloogleer, gelaat- en lichaamstaal, improvisatietechnieken en psycho-training waaronder variabele oefeningen op intentie-weerstand.
Na deze bouwstenen zorgvuldig gemetst te hebben gaan we samen als groep de verschillende vormelijke invalshoeken verkennen en reiken we je de tools en mogelijkheden aan om naast theater te spelen ook theater te maken.

Je kan vrijblijvend in dit traject doorstromen naar een 2e lesjaar waarbij de moeilijkheidsgraad toeneemt van beginnersniveau naar het niveau voor gevorderden.

Heb je al voldoende theaterervaring en wil je meteen starten in het 2e jaar ?
De moeilijkheidsgraad voor gevorderden is toelaatbaar na een succesvolle deelname van het 1e lesjaar v/h jaartraject of 2 lesjaren v/h halfjaar traject of door een andere gelijkgestelde acteeropleiding van minstens 1 jaar.

START LESSEN
De eerste les start op dinsdag 5 september van 19:00 tot 21:00.
De lessen vinden wekelijks plaats op dinsdagavond (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op dinsdag 28 mei 2024.

LOCATIE
FAMEUS | Zaal Zirkus
Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen

De workshops worden als extra lessen georganiseerd in De Veerman op 24/09 – 22/10 – 17/12 – 21/01 – 18/02 – 24/03, telkens van 14:00 tot 17:00 (*m.u.v. 24/09 en 22/10 van 10:00 tot 13:00).

Traject volgen met of zonder workshops Fysiek Theater ?
Je hebt zelf de keuze om het jaartraject te volgen in combinatie met een 6-delige workshopreeks Fysiek Theater. In het driejarig trajectplan zijn deze workshops standaard inbegrepen (vrije keuze tot deelname).
De workshops worden door theaterdocent Jan Sas aangeboden – gespecialiseerd in fysiek theater (zie pagina Workshops voor meer info).


INHOUDELIJK OVER DE LESJAREN

Het 1e lesjaar van het jaartraject en het driejarig trajectplan:
De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 1e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Het 2e lesjaar van het jaartraject en het driejarig trajectplan:
In het 2e lesjaar neemt de moeilijkheidsgraad toe en werken we meer rond improvisatie. De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 2e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Het 3e lesjaar van het driejarig trajectplan:
Het 3e lesjaar is een extra jaar dat exclusief aan het driejarig trajectplan toebehoort. In het 3e jaar wordt het leerproces volledig omgezet in de praktijk en wordt je als uitvoerend acteur betrokken in onze theatercreaties waardoor de lessen worden vervangen door repetities.
Hierdoor krijg je de mogelijkheid om als acteur mee te spelen in theaterproducties die door Anima Vinctum worden gerealiseerd.

HET DRIEJARIG TRAJECTPLAN

Op dinsdagavonden van 5 september t/m 28 mei 2026.

Wil je bij ons doorstromen naar een 2e en 3e jaar ?
Heb je de ambitie om te groeien als acteur ? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou !

Na een succesvolle deelname van het 1e en 2e lesjaar van het trajectplan wordt het leerproces omgezet in de praktijk en wordt je in het 3e jaar als uitvoerend acteur betrokken in onze theatercreaties waardoor de lessen worden vervangen door repetities.
Hierdoor krijg je de mogelijkheid om als acteur mee te spelen in theaterproducties die door Anima Vinctum worden gerealiseerd.

Indien je deelneemt aan het trajectplan dan geniet je ook van een mooie korting op het totale lesgeld – zo wordt deze driejarige opleiding aangereikt met een 12-delige workshopreeks Fysiek Theater (verspreid over de eerste 2 lesjaren), die gratis inclusief deze opleiding worden aangeboden.

* Dit verrijkend parcours omvat een intensief programma van 68 lessen, 12 workshops, 2 toonmomenten en 2 theaterproducties in het 3e jaar.

START LESSEN
De eerste les start op dinsdag 5 september van 19:00 tot 21:00.
De lessen vinden wekelijks plaats op dinsdagavond (exclusief feestdagen, kerst- en paasvakantie) en eindigen op dinsdag 28 mei 2024.

LOCATIE
FAMEUS | Zaal Zirkus
Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen

De 12-delige workshopreeks Fysiek Theater worden als extra lessen georganiseerd in De Veerman en vinden plaats op een zondag per maand, telkens van 14:00 tot 17:00.

TRAJECTPRIJZEN
 • JAARTRAJECT
  € 750
  Aanbetaling inschrijving: € 250 (het resterende lesgeld van € 500 dient ten laatste op 30/09/23 betaald te zijn).
 • JAARTRAJECT + WORKSHOPS
  € 1050
  Aanbetaling inschrijving: € 350 (het resterende lesgeld van € 700 dient ten laatste op 30/09/23 betaald te zijn).
 • DRIEJARIG TRAJECTPLAN + GRATIS WORKSHOPS
  € 2250
  Aanbetaling inschrijving: € 750 (het resterende lesgeld van € 1500 dient ten laatste op 31/10/23 betaald te zijn).

AANBETALING INSCHRIJVING

Het bedrag van de aanbetaling is een voorschot op het lesgeld en wordt betaald voor de aanvang van de eerste lesdag. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling. *Aanbetalingen worden niet teruggestort in geval van annulatie. Na je online-aanbetaling op de inschrijving ontvang je een mail met je inschrijvingsbewijs.

Deelnamevoorwaarden
De Nederlandse taal beheersen.
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+ jaar.

INFO OVER DE LESSEN

Anima Vinctum doceert theater in woord, beweging en creatie voor beginners en ervaren spelers: anders leren zien, voelen en bewust maken door middel van lichamelijke en mentale beheersing in spel en drama.

Wij hanteren een intensieve werkmethodiek met een sterke focus op zelfbewustmaking van lichaam en geest. We gaan het hoofd (ratio) en lichaam (emotie) in verbinding brengen waardoor we deze tegenpolen als één werktuig gebruiken in het spelgebeuren. Het ‘worden’, niet ‘spelen’. Hier ontstaat je potentiële kracht en worden verborgen kwaliteiten aangewakkerd.

Deze methodiek bestaat uit drie onderdelen die tot één geheel versmelten, de drie-eenheid van acteren: spraak, lichaam en mimiek.
De methodiek steunt op tekstinterpretatie, lichaamsbeheersing, improvisatietechnieken en variabele oefeningen op intentie-weerstand. We volgen een aantal elementen van Laban (ruimte en lichaam), method-acting dmv impro- en (eigen) teksten, commedia dell’arte en de identificatie met repertoireteksten. Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording. Hier ligt de nadruk op de confrontatie met je innerlijke zelf en hoe je deze kracht aan zelfkennis op de scène gebruikt.

Hoe het lichaam bewust maken, beheersen en aanwenden om gestalte te geven aan een personage ? Hoe van daaruit werken aan de transformatie van ‘de speler’ naar heelwording van ‘het personage’ ?

Je kunt goed spelen of je kunt slecht spelen; waar het om gaat is dat je waarachtig speelt. Oprecht spelen betekent juist logisch en samenhangend spelen; denken streven, voelen, en handelen in harmonie met je rol. Wanneer je al die innerlijke processen aanpast aan het geestelijke en fysieke leven van de persoon die je uitbeeldt , dan noemen we dat een rol leven.

“Toneelspelen is niet spelen maar worden. We proberen in de lessen aan de hand van eigen ervaringen en analyse een rol op te bouwen en vorm te geven.”

WERKMETHODIEKEN
•  Tekstinterpretatie, stemvorming en monoloogleer
•  Gelaat- en lichaamstaal, beheersing en expressie
•  Psychotraining en improvisatietechnieken
•  De verworven kennis en ervaring uitwerken naar een theatervoorstelling


DOCENTEN
De lessen van de jaaropleidingen staan onder leiding van Jacques De Bock.
Jacques is een ervaren pedagogisch gevormd theatermaker met ruim 40 jaar ervaring als acteur en docent.

De lessen van het halfjaar traject staan onder leiding van Dave Wiggers.
Dave is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur en scenarist.

De workshops van de jaaropleidingen worden gedoceerd door Jan Sas.
Jan studeerde af aan de Kleine Academie en later aan de Toneelacademie Maastricht als theaterdocent/regisseur. Zijn kunstjes op het podium toont hij bij compagnie Gorilla fysiek jeugdtheater en hij regisseert ook bij allerlei amateurtheatergezelschappen.

INSCHRIJVINGEN 2023-2024

Inschrijven kan t/m 4 september 2023. Plaatsen zijn beperkt.
Klik op ‘inschrijven’ om tot de aanbetaling over te gaan.

JAARTRAJECT

Jaaropleiding | 5 sep t/m 28 mei 2024

2 + 6 = ?

DRIEJARIG TRAJECTPLAN

Driejarige opleiding | 5 sep t/m 28 mei 2026

1 + 3 = ?

Jacques De Bock

Jacques De Bock

Hoofddocent jaaropleidingen en begeleider halfjaar traject.
Dave Wiggers

Dave Wiggers

Hoofddocent halfjaar traject en begeleider jaaropleidingen.
Jan Sas

Jan Sas

Workshopdocent jaaropleidingen en halfjaar traject.

Beoordelingen van cursisten over onze lessen

Een bende die elkaar niet kennen laten voelen wat de basis is van theater… ze dingen laten doen waarbij ze van zichzelf nooit hadden gedacht dat het in hun zat… vertrouwen geven van hun eigen kunnen… met tekst laten spelen (wat voor mij persoonlijk een moeilijker kwestie is) in een veilige omgeving… groot spelen in de kleinheid van het woord… het podium leren gebruiken maar vooral weten dat tijd je beste vriend is en dat ademen het allerbelangrijkste is.

Gedurende deze lessenreeks zijn er twee woorden waar ik telkens aan dacht ‘tof’ en ‘leerzaam’. De lessenreeks volgt een fijne opbouw en je hebt al snel het gevoel om naar iets toe te werken. Oefeningen bouwen mooi op elkaar verder terwijl je als (en in) groep leert acteren.

Verder zijn de lesgevers super in het aanvoelen van personen en het geven van behulpzame feedback voor ieder. Ernaast is het ook fijn dat je in klassikaal verband de dingen leert bespreken: het gaat zowel over acteren als observeren en bewust zijn.

Met dit verkort traject heb ik naar mijn gevoel het perfecte voorsmaakje van acteren gehad: een uitdaging die ik blij ben te hebben aangegaan. Voor zowel de ervaring, de lesgevers als de fijne groep.

Elke week volg ik twee uur les bij Anima Vinctum. Er komen verscheiden speeltechnieken aan bod en de hechte groep die ondertussen ontstaan is maakt dat ik me na elke les weer helemaal opgeladen voel. Heel bevrijdend en een aanrader voor allen die zich op het pad van zelfonderzoek + ontplooiing bevinden.

Van onschatbare waarde. Ga je nu voor een theater carriere of… heb je geen toneelpersoonlijkheid… geen probleem…. Een boost aan je emotionele ontwikkeling en expressieve vaardigheid naar communicatie toe… is het absoluut.

Je bent verenigd met gelijkgestemden, die je nooit meer vergeet. Dank je begeleiders en deelnemers, of zeg ik gewoon  kunstzielsvrienden !