INFO OVER DE LESSEN

Anima Vinctum doceert theater in woord en beweging voor beginners en ervaren spelers – het anders leren zien, voelen en bewust maken door middel van lichamelijke en mentale beheersing in spel en drama.

Wij hanteren een intensieve werkmethodiek met een sterke focus op zelfbewustmaking van lichaam en geest – het denken en voelen verenigen en deze tegenpolen gebruiken als één werktuig. Het ‘worden’ niet ‘spelen’. Hier ontstaat je potentiële kracht en worden verborgen kwaliteiten aangewakkerd.

Deze methodiek bestaat uit drie onderdelen die tot één geheel dienen te versmelten, de drie-eenheid van acteren: spraak, lichaam en mimiek.

Hoe het lichaam bewust maken, beheersen en aanwenden om gestalte te geven aan een personage ? Hoe van daaruit werken aan de transformatie van ‘de speler’ naar heelwording van ‘het personage’ ?

Je kunt goed spelen of je kunt slecht spelen; waar het om gaat is dat je waarachtig speelt. Oprecht spelen betekent juist logisch en samenhangend spelen; denken streven, voelen, en handelen in harmonie met je rol. Wanneer je al die innerlijke processen aanpast aan het geestelijke en fysieke leven van de persoon die je uitbeeldt , dan noemen we dat een rol leven.

Deze methodiek steunt op tekstinterpretatie, lichaamsbeheersing, improvisatietechnieken en variabele oefeningen op intentie-weerstand. We volgen een aantal elementen van Laban (ruimte en lichaam), method-acting dmv impro- en (eigen) teksten, commedia dell’arte en de identificatie met repertoireteksten. Ook maken we gebruik van psychologische oefeningen ter ondersteuning van zelfbewustwording. Hier ligt de nadruk op de confrontatie met je innerlijke zelf en hoe deze kracht aan zelfkennis te gebruiken op de scène.

“Toneelspelen is niet spelen maar worden. We proberen in de lessen aan de hand van eigen ervaringen en analyse een rol op te bouwen en vorm te geven.”

WERKMETHODIEKEN
•  Tekstinterpretatie, stemvorming en monoloogleer
•  Gelaat- en lichaamstaal, beheersing en expressie
•  Psychotraining en improvisatietechnieken
•  De verworven kennis en ervaring uitwerken naar een theatervoorstelling


DOCENTEN
De lessen van het driejarig trajectplan staan onder leiding van Jacques De Bock en worden mede bijgestaan door Dave Wiggers. Jacques is een ervaren pedagogisch gevormd theatermaker met ruim 40 jaar ervaring als acteur en docent.

Dave Wiggers is een ervaringsdeskundige theatermaker, regisseur en dramadocent. Hij is de oprichter van vzw Anima Vinctum waar hij sinds 2014 actief is als productieleider, regisseur en scenarist.

De workshops van het driejarig trajectplan worden gedoceerd door Michael Lazic. Michael is een ervaringsdeskundige choreograaf en danser. Op zevenjarige leeftijd begon Michael met thai chi en gevechtskunsten, daarna schakelde hij over op olympisch turnen. In privéscholen bekwaamde hij zich in klassieke en moderne dans.

DRIEJARIG TRAJECTPLAN

Wil je bij ons doorstromen naar een 2e en 3e jaar ?
Bij ons kan je vanaf nu een driejarig trajectplan volgen.
Het trajectplan loopt vanaf 5 september 2023 t.e.m. 28 mei 2026.

Lesjaar 1: De verworven kennis en ervaring dat tijdens het 1e lesjaar wordt opgedaan zal uitgewerkt worden naar een toonmoment als eindopdracht.

Lesjaar 2: In het 2e lesjaar neemt de moeilijkheidsgraad toe en werken we meer rond improvisatie. In de laatste helft van het 2e lesjaar wordt deze kennis en ervaring verder uitgewerkt naar de echte praktijk – dit door samen met de cursisten en docenten een theatervoorstelling te creëren die als eindopdracht van het 2e lesjaar aan het publiek (familie en vrienden v/d cursisten) wordt opgevoerd.

Lesjaar 3: Het 3e lesjaar is een extra jaar dat exclusief aan het driejarig trajectplan toebehoort. In het 3e jaar wordt het leerproces volledig omgezet in de praktijk en wordt je als uitvoerend acteur betrokken in onze theatercreaties waardoor de lessen worden vervangen door repetities.
Hierdoor krijg je de mogelijkheid om als acteur mee te spelen in theaterproducties die door Anima Vinctum worden gerealiseerd.

Heb je de ambitie om te groeien als acteur ? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou !

Indien je deel neemt aan het trajectplan dan geniet je ook van een mooie korting op het totale lesgeld – zo wordt deze opleiding aangereikt met workshops die gratis inclusief deze opleiding worden aangeboden.

PRAKTISCHE INFO

De lessen vinden plaats op dinsdagavond, telkens van 19:00 tot 21:00 in Fameus Antwerpen.
De workshops worden als extra lessen georganiseerd op 12 verschillende zondagen telkens van 14:00 tot 16:00.

* Dit verrijkend parcours omvat een intensieve reeks van 68 lessen + 12 workshops en toonmoment, 1 eindproductie in het 2e lesjaar en 2 theaterproducties in het 3e jaar.

  • DRIEJARIG TRAJECTPLAN + GRATIS WORKSHOPS
    € 2250
    Aanbetaling inschrijving: € 750 (het resterende lesgeld van € 1500 dient ten laatste op 31/10/23 betaald te zijn).

LOCATIE
FAMEUS | Zaal Zirkus
Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen

VOORWAARDEN
De Nederlandse taal beheersen
Voor alle leeftijden vanaf 18 tot 75+